De laatste tijd kom je ze vaker tegen, 1x12 verzetten op de mountainbike. Steeds meer tandwielen achter en minder voor. Maar waarom doen de fabrikanten dat en is het inderdaad beter? Bij Peerenboom Fietsen hebben we er inmiddels de nodige ervaring mee. Zowel in de verkoop als voor service hebben we er dagelijks mee te maken. Daarnaast hebben we eigen ervaring met beide systemen en spreken we veel klanten die de overstap gemaakt hebben.
De belangrijkste reden om steeds meer tandwielen achter in de cassette te plaatsen komt doordat de schakelprestaties van een achterderailleur beter zijn dan die van een voorderailleur. Doordat de achterderailleur de onderste helft van de ketting schakelt, kun je onder flinke belasting toch soepel schakelen. De voorderaileur schakelt middels de bovenste helft van de ketting en kan alleen onbelast soepel schakelen. Om ervoor te zorgen dat je dus onder alle omstandigheden soepel kun schakelen heb je baat bij zoveel mogelijk versnellingen achter.
Veel mensen maken zich zorgen of de lichtste versnelling van een 1x12 derailleur wel licht genoeg is. Een gangbaar 2x11 systeem heeft als lichtste overbreging 26-42 wat resulteert in een verzet van 0,62. Bij 1x12 heb je doorgaans een 32 tands voorblad en een 50 tands tandwiel als grootste achter ( Shimano XTR = 51t ). De 32-50 verhouding geeft een verzet van 0,64 en is daarmee slechts 3% zwaarder dan bij een 2x11 systeem. Gangbare cassettes maken sprongen van ca 13% per tandwiel en daarmee vergeleken gaat het dus om een verschil van 1/4e versnelling.
In onderstaand schema hebben we het verloop van de versnellingen van een gangbaar 2x11 en een 1x12 verzet uiteengezet. De zwarte lijnen geven het verloop van het grote en kleine blad van een 2x11 verzet aan. De oranje is van een gangbaar 1x12 verzet. Zoals je ziet loopt de lijn niet stijler en kun je zonder van voorblad te hoeven wisselen over eennet zo breed verzet beschikken.
Wil je liever helemaal geen onderhoud? Je kunt ook kiezen voor een schone en duurzame Rohloff of Pinion versnellingsbak. Deze systemen hoeven niet afgesteld te worden en kunnen gecombineerd worden met een duurzame, schone en onderhoudsarme riemaandrijving.
Een mountainbike kopen is altijd maatwerk!
Maak een afspraak voor een adviesgesprek Bekijk alle mountainbikes