Bikepacking is een combinatie van een korte kampeer vakantie en offroad fietsen. Bikepacken kun je doen op een mountainbike, gravelbike, cyclocrosser of andere fiets die geschikt is om op onverharde paden te fietsen. De meeste van deze fietsen hebben geen mogelijkheid om bagagedragers te monteren. Daarom zijn er verschillende fabrikanten die speciale bikepacking tassen hebben ontwikkeld. In principe bestaat een bikepacking tassenset uit een stuurtas, frametas en zadetas. De frametas is smal en de zadeltas wordt hoog boven de achterband aan de zadelpen bevestigd. Hierdoor blijft je fiets smal en kun je prima op smalle singletracks fietsen. De stuurtas hangt aan je stuur.
De perfecte Bikepacking fiets
De perfecte fiets voor Bikepacking, bestaat die eigenlijk wel? Wat ons betreft is elke fiets die geschikt is voor off-road gebruik een fiets die geschikt is voor een bikepacking avontuur. Natuurlijk kun je kijken naar je voorkeuren als het gaat om comfort, zithouding, wendbaarheid, versnellingen en onderhoud. Iedereen heeft daarbij zijn eigen voorkeuren. In onze collectie zijn de meeste fietsen van Santos geschikt voor bikepacking, Met name de Santos CrossLite, en de 4.29 zijn echte bikepacking fietsen. Maar ook alle mountainbikes, de NuRoad modellen van Cube, de Stevens Tabor, Gavere en Prestige zijn wat voorbeelden van fietsen waarmee je kunt bikepacken.
De Bikepacking uitrusting
Bikepacken gaat over alles wat je thuis laat. Je hebt tenslotte maar weinig ruimte tot je beschikking. Ga je hoog zomer of in de herfst op avontuur? Het scheelt nogal in wat je mee moet nemen. De ervaring leert dat je de eerste paar keer veel te veel meeneemt. Denk na over wat je echt niet kunt missen en laat de rest gewoon thuis. Bikepacken is avontuur, geen luxe hotelvakantie.
De beste manier van inpakken
Iedereen heeft zo zijn eigen manier van inpakken, maar als je zoekende bent kun je onderstaande "regels" volgen.
Frametas:
De frametas wordt centraal in het frame gehangen en leent zich daarom het beste voor de zwaarste spullen die je meeneemt. Denk aan gereedschap, zaklamp, bestek en dat soort zaken.
Zadeltas:
De zadeltas heeft veel volume maar zit nogal hoog gemonteerd. Je kunt daarom het beste je slaapzak en evt schaduwdoek in de zadeltas meenemen. Maar ook bvb een windjack, arm- en beenstukken kunnen prima in je zadeltas. Let erop dat je alles in je zadeltas goed strak inpakt. Dat geeft je zadeltas stevigheid en dat komt de stabiliteit te goede.
Stuurtas:
In je stuurtas stop je je "casual" kleding en overige zaken die je nodig hebt aan het einde van de dag, zoals een pannetje, beker e.d. Probeer ook alles wat je nodig hebt bij een hotelovernachting in je stuurtas te stoppen. Zo hoef je alleen die tas mee te nemen en kun je de rest dicht laten zitten.
Top-Tube tas:
Deze tas monteer je bovenop de bovenbuis. Een ideale tasje voor alles waar je snel bij wilt kunnen. Denk aan energierepen, een powerpack, laadsnoertjes, telefoon.
Tips:
Pak zo in dat spullen die je mogelijk onderweg nodig hebt snel bereikbaar zijn. Een windjack stop je dus niet achter je slaapzak.
Als je een stuurtas hebt met 2 openingen dan kun je aan de ene kant je warme kleding doen en aan de andere kant juist luchtige kleding.
Bikepacking tassen bewegen altijd een beetje. Plak beschermende folie/tape op je frame om lakschade te voorkomen.