Het is je misschien opgevallen dat steeds meer fietsen worden uitgerust met een riemaandrijving in plaats van de traditionele ketting. Wat zijn nou de voordelen van zo’n riem en zijn de overwegingen om een fiets met riemaandrijving aan te schaffen? Lees snel verder, in deze blog praten we je bij!
Een riemaandrijving op de fiets werkt op vergelijkbare wijze als de “normale” ketting. Zodra je kracht zet op de pedalen, zet je de riem in beweging en zo drijf je het achterwiel aan. De riem geeft iets minder weerstand dan een ketting en heeft een lager gewicht, dus je fietst iets lichter. Ook is een riemaandrvijing muisstil: wel zo prettig!
De riem heeft veel voordelen ten opzichte van de ketting met betrekking tot onderhoud, gebruiksgemak en duurzaamheid. Zo hoef je de riem niet te smeren en nauwelijks aan te spannen. De riem is droog, dus een kettingkast is niet nodig. Je kleding blijft dus altijd schoon. Ook hoef je de riem niet vaak schoon te maken; af en toe spoelen met water is voldoende. Dit maakt een fiets met riemaandrijving ideaal te gebruiken in alle weersomstandigheden. Sneeuw, ijs, modder, regen: het is allemaal geen probleem. Dat in tegenstelling tot een ketting, die je toch schoon, droog en goed gesmeerd moet houden.
Naast zijn lage onderhoudsbehoefte, is de riem gemaakt van een sterke koolstofvezel die hem heel duurzaam maakt. Wij hebben veel fietsen in onze winkel met een Gates CDX riem, die zeker 20.000 km meegaat. Dat is vier keer langer dan een ketting!
Dit maakt een fiets met riem heel geschikt om vaak lange afstanden mee te fietsen.
Een riemaandrijving werkt goed op bijna alle soorten fietsen. Door zijn lage onderhoud is een fiets met riem heel geschikt voor stadsgebruik en woon-werkverkeer. Als je in de winter gewoon wil kunnen fietsen, is het misschien handig om eens over een riemaandrijving na te denken. Ook op sportievere fietsen kan een riem heel goed werken. Een moutainbike met riemaandrijving kan heel handig zijn als je geen zin hebt om na elke rit je fiets schoon te maken. Ook op vakantiefietsen wordt een riem steeds vaker gebruikt. Het lage onderhoud en de duurzaamheid van de riem zijn namelijk erg handig voor lange fietsvakanties.
Als je erover denkt om een fiets met riemaandrijving aan te schaffen, zijn er een paar punten die je in overweging moet nemen. Zo werkt een riem alleen in combinatie met een (gesloten) versnellingsnaaf of single speed achterwiel. Een derailleurversnelling zit er dus niet in. Toch werkt de riem heel goed in combinatie met licht lopende naven van Shimano Alfine, Rohloff of de trapasversnelling van Pinion. Dit fietst nagenoeg net zo licht als een derailleurversnelling met ketting, maar zonder al het gedoe.
Een andere aandachtspunt is dat de riem na verloop van tijd kan breken. Dit kan gebeuren als de riem voor lange tijd niet goed op spanning is geweest, of als de levensduur van de riem erop zit. Je kunt de riem dan niet repareren, maar zult er een nieuwe op moeten zetten. Voor lange fietstochten of vakanties is het dus verstandig om een reserveriem mee te nemen.
Bij Peerenboom Fietsen zijn we groot fan van de riemaandrijving door zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Om die reden hebben wij een groot assortiment aan fietsen met een riem in de winkel staan, o.a. van Santos, Stevens en Cube. In het onderstaande filmpje zetten we alles nog eens voor je op een rijtje. Heb je interesse voor een fiets met een riem? Of heb je nog vragen over de riemaandrijving? Kom gerust langs, dan denken we met je mee!-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------