Gerard Burgstede

Gerard Burgstede

1 jaar Santos en 15000 km, dat had ik tevoren niet kunnen denken toen ik m'n Santos Travelmaster 3+ midden februari 2019 ophaalde in Wageningen. Een paar keer per week commuten door het bos over de Utrechtse Heuvelrug van Bilthoven naar Veenendaal, bijna alle natuurkampeerroutes van NL Fietst gedaan. Maar veruit de meeste km's door het tegelen. Tegelen? Inderdaad. Ik ontdekte de Strava / VeloViewer club "Ride Every Tile" die als doel heeft door zoveel mogelijk "tegels" te fietsen, en dan bij voorkeur aaneengesloten om een zo groot mogelijk "cluster" te maken. Een tegel is 1500x1500 meter. Dat lijkt best groot, maar er zijn toch regelmatig tegels die lastig te bereiken zijn en je over spannende modderpaadjes voeren. Maar gelukkig kom ik met de Santos bijna overal doorheen! Soms moet je gewoon lopen om een tegel te bereiken, zoals tijdens de jaarlijkse open dag op een militair schietterrein of door de Waterleidingduinen omdat je daar ook echt niet overal mag fietsen.

Aangezien kaarten, GPS en routes maken grote hobbies van me zijn werd ik al snel verslaafd. Sindsdien zit ik elk weekend op de fiets met een nieuwe, onbekende route. Zo heb ik altijd weer een doel om op pad te gaan, en kom ik op de allermooiste en onverwachte plekjes. Soms ook super-lelijke, maar ja, dat hoort erbij...

Hoe werkt het?

Ik begin met de Strava Routeplanner, die een VeloViewer overlay kan tonen van de tiles die je al gedaan hebt, en plan dan m'n nieuwe route, typisch 100-130 km. Strava stuurt je nogal eens door "verboden" gebied, dus controleer ik de route met Komoot, die behoorlijk goed weet waar je echt niet mag komen. En loopt er nu wel of geen fietspad langs die provinciale weg? Dan gebruik ik Google Streetview om dat even te checken. Uiteindelijk importeer ik de route in de MapOut iPhone app waarmee ik onderweg navigeer, echt een geweldige app! Kom ik dan toch een onverwacht hek of prive terrein tegen kan ik alsnog met hulp van het ook geimporteerde grid proberen de tegel op een andere manier binnen te halen. De voldoening is groot als dat lukt. Daarna importeer ik de route in Strava, en synchroniseer met VeloViewer.

Veloviewer_fietsverhalen_gerard_burgstede_peerenboom_fietsen

Wedstrijdelement

VeloViewer houdt "leaderboards" bij, wat een wedstrijdelement toevoegt en weer extra motivatie om je cluster weer net even wat groter te maken dan de concurrentie. Dat lukt best aardig tot nu toe.

Tot slot

Een beetje gek moet je hiervoor wel zijn. Dat wil ik best toegeven. Maar kan het nog gekker? Jazeker, er is ook een "Ride Every Street" club...

Santos_op_burg_peerenboom_fietsen_

Terug naar overzicht